Da li je Windows Defender dovoljno dobar u 2024?

Ažurirano: 28. februar 2024.
Katarina Glamoslija Katarina Glamoslija
Ažurirano: 28. februar 2024.

Nemate vremena? Evo najbolje premium alternative za Windows Defender:

  • 🥇 Norton. Bolji je od Windows Defendera u svakom pogledu. Ima veću stopu detekcije, bolju veb-zaštitu, više dodatnih funkcija, intuitivniji interfejs i pruža zaštitu za više platformi i operativnih sistema.
    • Isprobajte Norton odmah (bez rizika na 60 dana).

Ljudi su pre nekoliko godina bili besni zbog beskorisnosti Windows Defender-a. Ako biste ga koristili kao jedinu zaštitu za PC, virus vam je bio zagarantovan.

Međutim, nedavno je Windows pretvorio Defender u pristojan besplatan antivirus. Na primer, Microsoft je nedavno ažurirao Defender tako da sadrži sandbox i zaštitu od malvera baziranu na cloud-u — to je poboljšalo zaštitu i ubrzalo proces detekcije pretnji.

Uprkos tome, naši čitaoci i dalje postavljaju ova tri pitanja:

  1. Da li je Windows Defender dovoljno brz da ukloni pretnje bez usporavanja kompjutera?
  2. Može li da se izbori sa ozbiljnim pretnjama kao što su rensomver i spajver?
  3. Da li je dovoljno dobar da se koristi kao samostalan antivirus ili postoji nešto bolje?

Windows Defender nije uspeo da blokira neke zlonamerne programe tokom testiranja.

Osim toga, on ne sadrži dodatne funkcije koje smatram neophodnim za kompletnu bezbednost podataka, kao što je integrisani VPN. Iako je Windows Defender ok, trenutno nemam puno poverenja u njegovu zaštitu kompjutera.

S obzirom na to da je Windows Defender besplatan antivirus, pomislila sam da ga mogu uporediti sa drugim besplatnim antivirusima kako bih videla koji pruža najbolju zaštitu.

Nemate vremena? Kliknite da vidite poređenje Windows Defender-a sa drugim antivirusima u 2024:

  • TotalAV — Besplatan antivirus je elementaran ali ipak dobar
  • Kaspersky — Mnoštvo moćnih dodatnih funkcija
  • Avira — Najbolja besplatna zaštita za kompjuter
  • Bitdefender — Jednostavan, sa visokim performansama
  • Malwarebytes — Najbolji u kombinaciji sa Windows Defender-om

ISPROBAJTE TOTALAV ODMAH (30 DANA BEZ RIZIKA)

O Windows Defender-u (poznatijim pod nazivom Microsoft Security Essentials)

O Windows Defender-u (poznatijim pod nazivom Microsoft Security Essentials)

Postoji mnogo razloga da vam se Windows Defender svidi, naročito kada se Microsoft toliko potrudio da ga unapredi tokom prethodnih nekoliko godina. On sada nudi:

  • Detekciju pretnji u realnom vremenu.
  • Firewall zaštitu.
  • Roditeljske kontrole.
  • Biblioteku virusa baziranu na cloud-u (za ubrzavanje performansi).

Nakon ovih značajnih poboljšanja, zapitala sam se da li mi je potreban drugi antivirus za zaštitu kompjutera ili se mogu osloniti samo na Windows Defender.

Da li je Windows Defender dovoljno dobar?

Da ponovimo, Microsoft je napravio zaista velika poboljšanja tokom prethodnih nekoliko godina. Ipak, još uvek postoje neke stvari koje mi se ne sviđaju kod Defender-a:

  • Roditeljske kontrole su ograničene samo na Microsoft pretraživače.
  • Funkcije za zaštitu na internetu moraju se odvojeno instalirati na pretraživačima koji ne pripadaju Microsoft-u (kao što su Chrome i Firefox).
  • Zaštita u realnom vremenu nije uspešno blokirala neke zlonamerne fajlove tokom testiranja.
  • Novim korisnicima može biti težak za rukovanje.
  • Ne pruža VPN ili integrisan menadžer lozinki.
  • Microsoft ne ažurira svoju bazu podataka dovoljno često kako bi bio u toku sa novim pretnjama.

Dobra vest je što se Windows Defender može koristiti uz drugi besplatan antivirus, čime je zaštita od malvera mnogo jača.

Mnogi drugi besplatni antivirusi nude bolju zaštitu od virusa i malvera u poređenju sa Defender-om, a ponekad nude dodatne bezbednosne funkcije koje Microsoft nema, kao što su VPN i menadžer lozinki. Ipak, i ovi antivirusi imaju svoja ograničenja, kao što je zaštita u realnom vremenu. Zato kombinacija drugog antivirusa i Defender-a može pružiti mnogo bolju zaštitu za kompjuter.

Ipak, čak i uz kombinaciju Defender-a i drugog besplatnog antivirusa, ne mogu biti sigurna da su moji podaci 100% zaštićeni. S obzirom na to da čuvam dosta osetljivih podataka na svom Windows kompjuteru — lozinke, podatke bankovnih/kreditnih kartica, fotografije — radije bih potrošila nešto novca mesečno na jeftiniji antivirus kao što je Norton 360 nego se borila sa problemima koje može izazvati besplatan antivirus.

Takmičenje: Windows Defender u poređenju sa besplatnim antivirusima

TotalAV u poređenju sa Windows Defender-om

Odobreno od strane naših stručnjaka
TotalAV
Odobreno od strane naših stručnjaka
Većina čitalaca bira TotalAV
Stopa detekcije zlonamernih softvera
99.60%
Ključne funkcije
Aplikacije pogodne za početnike
Broj uređaja
Najviše 6
Kompatibilnost sa operativnim sistemima
Garancija povrata novca
30 dana
totalav.com

TotalAV je jednostavan za upotrebu i pruža zaista dobru zaštitu za kompjuter. Njegov besplatan antivirus pruža lep izbor alatki, uključujući funkciju za optimizaciju kompjutera — što je u startu bolje od Windows Defender-a. Besplatne alatke za optimizaciju kompjutera su prilično dobre. Junk Cleaner je skenirao moj uređaj i pomogao mi da oslobodim skoro 4 GB dragocenog prostora na hard disku.

Detektovao je i blokirao sve uzorke malvera tokom testiranja. Ipak, da biste dobili zaštitu u realnom vremenu, morate se nadograditi — kod Windows Defender-a je to besplatno.

Plaćena verzija otključava Safe Browsing VPN sa neograničenim protokom, menadžer lozinki i Ad Block Pro. Windows Defender ne nudi ove funkcije, ali drugi antivirus brendovi, kao Kaspersky, besplatno nude funkcije slične ovima.

Iako je besplatna verzija TotalAV antivirusa jedna od najboljih ponuda na tržištu za kompjuter, besplatna verzija se može uporediti sa Windows Defender-om kada je reč o osnovnoj zaštiti kompjutera. Ipak, uz dodatne funkcije, kao što su alatke za optimizaciju kompjutera, i nedostatka zaštite u realnom vremenu, TotalAV je dobra alatka u kombinaciji sa Windows Defender-om.

Zaključak:

TotalAV ima interfejs koji je jednostavan za upotrebu i pruža dosta toga kada je reč o funkcijama i funkcionalnosti — uz odlične alatke za optimizaciju kompjutera koje poboljšavaju performanse uređaja. Iako ne pruža zaštitu u realnom vremenu besplatno, možete se nadograditi na plaćenu verziju da biste dobili pristup toj funkciji. Sviđa mi se kombinacija besplatne verzije TotalAV-a i Windows Defender-a jer mogu optimizovati svoj kompjuter uz zaštitu od malvera u realnom vremenu.

Pročitajte kompletnu recenziju za TotalAV ovde >

Kaspersky u poređenju sa Windows Defender-om

Stopa detekcije zlonamernih softvera
100%
Ključne funkcije
Odličan roditeljski nadzor
Broj uređaja
Najviše 20
Kompatibilnost sa operativnim sistemima
Garancija povrata novca
30 dana
kaspersky.com

Kaspersky ima zaista dobar izbor besplatnih alatki za zaštitu kompjutera od sajber pretnji, što ga čini mnogo boljim izborom od Windows Defender-a.

Security Cloud Free, skener malvera koji pruža Kaspersky potpuno je baziran na cloud-u — što znači da se baza podataka u kontinuitetu ažurira sa najnovijim malver pretnjama. Iako Windows Defender ima opciju zaštite preko cloud-a, nije baziran na njemu 100% kao Security Cloud Free — što znači da nije tako ni lagan ni brz.

Tokom testiranja blokirao je sve phishing sajtove kojima sam pokušala da pristupim preko svog Edge pretraživača. Takođe je detektovao sve osim jednog uzorka fajla zaraženog malverom (njega je prepoznao kasnije kada sam pokrenula ‘.exe’ fajl). Kaspersky se ažurira dosta češće nego Windows Defender, pa uvek nudi najkvalitetniju zaštitu.

Takođe, više mi se sviđa interfejs kod Kaspersky antivirusa — Windows Defender mi je bio težak za rukovanje kada sam ga prvi put isprobala.

Kao što sam spomenula u našoj detaljnoj recenziji, besplatna verzija Kaspersky antivirusa pruža VPN i menadžer lozinki — dve alatke koje Windows Defender ne pruža. VPN je sasvim pristojan kada je reč o brzini. Omogućio mi je 200 MB dnevne upotrebe podataka — isto kao kod Bitdefender besplatnog VPN-a. Menadžer lozinki je takođe veoma dobar, naročito za besplatnu alatku. Ipak, više mi odgovara upotreba samostalnog menadžera lozinki kao što je Dashlane.

Zaključak:

Kaspersky Security Cloud Free pruža dosta bolje funkcije i opštu zaštitu od Windows Defender-a. Brži je od Windows Defender skenera malvera i ima skoro savršenu stopu detekcije malvera. Razočaralo me je to što određene funkcije, kao što je PC Cleaner, zahtevaju nadogradnju. Slične funkcije za optimizaciju su uključene u ponudu besplatno, na primer kod TotalAV-a. Integrisani VPN i menadžer lozinki — alatke koje Windows Defender ne pruža — čine Kaspersky besplatnu verziju mnogo boljim izborom.

Pročitajte kompletnu recenziju za Kaspersky ovde >

Avira u poređenju sa Windows Defender-om

Stopa detekcije zlonamernih softvera
100%
Ključne funkcije
Alatke za optimizaciju uređaja
Broj uređaja
Najviše 5
Kompatibilnost sa operativnim sistemima
Garancija povrata novca
60 dana
avira.com

Avira antivirus za kompjuter nudi veliki izbor funkcija — čak i uz besplatnu verziju.

Sadrži:

  • Zaštitu od malvera u realnom vremenu.
  • Integrisani firewall.
  • Besplatan VPN (sa 500 MB podataka mesečno).
  • Detekciju zero-day pretnji.
  • Zaštitu od phishing-a baziranu na pretraživaču.

Avira skener malvera pokazao se odlično na mom testu, detektujući 100% uzoraka malvera na mom uređaju — što je bolje od Windows Defender-a. Impresionirana sam opcijom prilagođenog skeniranja (Custom Scan) koja mi je omogućila da skeniram samo određene malvere kao što su rensomver i rutkit.

Avira Prime (40% popusta možete dobiti ovde) otključava dodatne funkcije kao što su menadžer lozinki i alatka za optimizaciju kompjutera — obe su veoma dobre. Prime pruža USB skeniranje, ali pošto Defender već nudi skeniranje eksternih uređaja, mislim da bi Avira ovu funkciju trebalo da uključi u svoju besplatnu verziju.

Zaključak:

Detekcija u realnom vremenu i skeniranje malvera su u mojim testovima mnogo bolji kod Avira antivirusa nego kod Defender-a. Kompanija pruža pristojan VPN, ali besplatnoj verziji antivirusa nedostaju ključne funkcije kao što je USB skeniranje koje već postoji kod Windows Defender-a. Takođe, u ponudi je lep izbor Premium funkcija — uključujući menadžer lozinki i alatke za optimizaciju kompjutera — što čini da Avira bude dobra dopuna za Windows Defender.

Pročitajte kompletnu recenziju za Avira ovde >

Bitdefender u poređenju sa Windows Defender-om

Stopa detekcije zlonamernih softvera
100%
Ključne funkcije
Skener zasnovan na cloudu
Broj uređaja
Najviše 10
Kompatibilnost sa operativnim sistemima
Garancija povrata novca
30 dana
bitdefender.com

Napredni Bitdefender skener malvera detektovao je 100% fajlove zaražene malverom na mom kompjuteru i momentalno uklonio preostale ‘.exe’ fajlove prilikom njihovog pokretanja — što je mnogo bolje iskustvo nego sa Defender-om.

Iako je besplatna verzija programa prilično elementarna u pogledu funkcija, ona sadrži i poznati program za malvere. Iznenađujuće je lagan i generalno je dosta lakši za upotrebu u poređenju sa Windows Defender-om.

Izbor Bitdefender plaćenih planova (svi imaju besplatne probne periode) sadrži odlične alatke — skeniranja koja se mogu prilagoditi, integrisani VPN, roditeljske kontrole i alatke za bezbedno bankarstvo. Ipak, iako Defender nudi prilično dobre opcije skeniranja, nedostaju mu dodatne alatke kao što su VPN i roditeljske kontrole.

Po mom mišljenju, Safe Files, Bitdefender-ova Premium funkcija za zaštitu od rensomvera, mnogo je bolji izbor od Windows Defender-a. Safe Files sprečava da rensomver pristupi fajlovima i prikazuje iskačuće poruke kada zlonamerna aplikacija pokuša da pristupi ili šifrira podatke kompjutera. Ipak, ova funkcija je dostupna samo na plaćenoj verziji (probna verzija u trajanju od 30 dana se nalazi ovde).

Zaključak:

Bitdefender program za skeniranje je suštinski bolji u detekciji malvera u poređenju sa Windows Defender-om. Besplatna verzija Bitdefender-a ne opterećuje sistem i veoma je moćna i zapravo je samo program za skeniranje (uz zaštitu u realnom vremenu). Premium verzija Bitdefender-a nudi napredne funkcije koje Defender nema, kao što su VPN i roditeljske kontrole. Takođe, Bitdefender zaštita od rensomvera je mnogo bolja od one koju pruža Defender — zato se isplati nadograditi se.

Pročitajte kompletnu recenziju za Bitdefender ovde >

Malwarebytes u poređenju sa Windows Defender-om

Stopa detekcije zlonamernih softvera
95%
Ključne funkcije
Ekstenzija za bezbedni pretraživač
Broj uređaja
Najviše 20
Kompatibilnost sa operativnim sistemima
Garancija povrata novca
60 dana
malwarebytes.com

Malwarebytes tehnički nije antivirus, ali Premium verzija Malwarebytes-a fantastičan proizvod za zaštitu od malvera, koji predstavlja samostalan antivirus za kompjutere. Nudi naprednu zaštitu od velikog broja pretnji, uključujući zero-day napade i rensomver.

Malwarebytes Free je veoma ograničen kada su u pitanju funkcije — kao što piše u našoj recenziji, on nudi skeniranje malvera ali ne i zaštitu u realnom vremenu. Ipak, dobar je u kombinaciji sa Windows Defender-om. Malwarebytes-ov moćni program za zaštitu od malvera detektuje ono što je Defender propustio. Isto tako, Defender ima zaštitu u realnom vremenu, firewall i sandboxing alatke koje ne postoje kod Malwarebytes Free verzije.

Malwarebytes komandna tabla je veoma jednostavna za upotrebu. Sviđa mi se postavka sa prostim dugmadima — savršeno za korisnike koji nisu veliki poznavaoci tehnike.

Ipak, ne oslanjajte se samo na besplatnu verziju Malwarebytes-a- Morate ga koristiti zajedno sa Defender-om, ili odabrati Malwarebytes jeftini Premium paket.

Zaključak:

Besplatna verzija Malwarebytes-a je odlična za detekciju i uklanjanje malvera sa kompjutera. Ipak, ova verzija nije dovoljno dobra za samostalnu upotrebu jer joj nedostaju osnovne funkcije poput zaštite u realnom vremenu. Malwarebytes Free i Windows Defender zajedno čine veoma dobru kombinaciju. Ipak, za napredne opcije potrebno je da se nadogradite na Malwarebytes Premium.

Pročitajte kompletnu recenziju za Malwarebytes ovde >

Druge opcije

Postoji mnoštvo drugih odličnih besplatnih antivirusa kao što su Sophos Home i Trend Micro, koji nude sopstvene funkcije i impresivne performanse.

Kao većina ljudi, verovatno i vi imate više uređaja. Neke antivirus kompanije, na primer Panda, nude bolju zaštitu za više uređaja (i različite operativne sisteme) istovremeno, što čini ove opcije odličnim za porodice koje traže kompletnu zaštitu za sve uređaje.

Pogledajte ovaj spisak najboljih besplatnih antivirusa za Windows kako biste saznali koje su naše najnovije preporuke.

Vrhunski brendovi koji nisu zadovoljili kriterijume:

  • Webroot. Webroot je veoma brz i lagan antivirus, mada lično smatram da mu je stopa detekcije malvera malo lošija. Naročito je slab u detekciji rensomvera, koji je jedan od najopasnijih vrsta malvera. Njegova veb-zaštita je prilično nepouzdana u poređenju sa drugim antivirusima sa ove liste.

Najčešće postavljana pitanja

Da li je Windows Defender dovoljan za zaštitu?

Zavisi od toga na šta mislite kada kažete „dovoljan“. Windows Defender nudi pristojnu zaštitu, ali nije ni približno dobar kao većina Premium antivirus programa. Ako vam je potrebna samo osnovna zaštita za sajber bezbednost, onda da, Windows Defender je dobar. Međutim, ako imate dosta osetljivih podataka na svom uređaju koji mogu privući hakere — bankovne podatke, login detalje, privatne fajlove — onda ne, on nije „dovoljan“.

Može li Windows Defender da ukloni malver?

Da. Ako Windows Defender detektuje malver, ukloniće ga sa vašeg kompjutera. Ipak, pošto Windows ne ažurira definicije virusa redovno, najnoviji malveri neće biti detektovani i samim tim se oslanjanje isključivo na Windows Defender kao antivirus izlaže kompjuter riziku od infekcije.

Postoje bolji besplatni antivirusi za Windows koji se redovno ažuriraju. Ipak, nijedan besplatan antivirus ne može ponuditi zagarantovanu zaštitu od malvera kao što to mogu najbolji programi za zaštitu od malvera.

Može li Windows Defender da zaštiti od phishing prevara?

Uglavnom, da. Ekstenzija Windows Defender Browser Protection dizajnirana je da vas zaštiti od velikog broja pretnji sajber bezbednosti, uključujući phishing imejlove i zlonamerne sajtove koji pokušavaju da ukradu vaše lične podatke.

Ipak, ponuđena phishing zaštita je elementarna, a Windows ne ažurira Defender dovoljno često kako biste bili u toku sa pretnjama. Mnogo je bezbednije da odaberete jeftiniji Premium antivirus kao što je Norton kako biste se zaštitili od phishing napada.

Da li je Windows Defender besplatan?

Da. Windows Defender je besplatan za sve kompjutere koji imaju instaliran Windows 7, Windows 8.1, ili Windows 10. Ipak, postoje bolji besplatni Windows antivirusi.

Da li bi trebalo da zamenim Windows Defender drugim antivirusom?

Iako je Windows Defender dosta napredovao prethodnih nekoliko godina, Windows nije dosledan u vezi sa ažuriranjima programa kako bi bio u toku sa najnovijim malverima.

Iako je bolje imati bilo kakav antivirus nego nemati ga uopšte, upotreba Windows Defender-a čini vas ranjivim na rensomver, spajver i napredne oblike malvera koji vas mogu razoriti u slučaju napada.

SafetyDetectives preporučuje jednu od sledećih opcija:

  • Opcija 1: Kombinujte Windows Defender sa Malwarebytes-om. Tako ćete dobiti moćan antivirus (Windows Defender) i moćan program za zaštitu od malvera (Malwarebytes) koji zajedno pružaju prilično dobru zaštitu. Ako vam je potrebna napredna bezbednost koja je jača od bilo kog drugog antivirusa, kombinacija Windows Defender-a sa Premium verzijom Malwarebytes-a jedna je od najboljih i najpametnijih sajber odbrana.
  • Opcija 2: Odaberite bolji besplatan antivirus koji će zameniti Windows Defender. Sve gore navedene opcije su namenski dizajnirane da ponude najbolju zaštitu od virusa i malvera, dok je Windows Defender namenjen isključivo za pružanje osnovne zaštite. Ipak, Windows Defender nije loš, ali postoje mnogo bolje opcije. Pogledajte najnovije SafetyDetectives predloge najboljih besplatnih antivirusa za Windows.
  • Opcija 3: Zagarantujte bezbednost vašeg kompjutera uz pomoć Premium antivirusa. Nijedan besplatan antivirus neće pružiti 100% zaštite, a Windows Defender je više puta pokazao da je ranjiv na malvere, rensomvere i spajvere. Zaštita kompjutera ne košta mnogo, pa mesečno ulaganje nešto novca u Premium antivirus najbolji je način da se zaštitite i zagarantujete svoju sajber bezbednost.

Najbolji premium Windows antivirusi po izboru SafetyDetectivesa (AŽURIRANO 2024):

Naš rang
Naša ocena
Najbolja ponuda
1
9.4
save 84%
2
8.6
save 50%
3
9.0
save 65%
4
9.6
save 50%
5
8.0
save 12%
Spiskovi proizvoda prikazani na ovom sajtu proizvodi su kompanija od kojih ovaj sajt prima kompenzaciju. Neki od njih su u suvlasništvu naše matične kompanije. To utiče na: rangiranje i način prezentovanja proizvoda. 
Saznajte više
O autoru
Katarina Glamoslija
Katarina Glamoslija
Vodeći menadžer sadržaja
Ažurirano: 28. februar 2024.

O autoru

Katarina Glamoslija je vodeći menadžer sadržaja na SafetyDetectivesu. Ima skoro deset godina iskustva u istraživanju, testiranju i ocenjivanju proizvoda za sajber bezbednost i pronalaženju najboljih postupaka za onlajn bezbednost i zaštitu podataka. Pre nego što se pridružila SafetyDetectives timu, Katarina je bila menadžer sadržaja i glavni urednik nekoliko recenzentskih veb-sajtova, uključujući one koji se bave antivirusima i VPN-ima. Takođe je radila kao honorarni pisac i urednik izdanja iz oblasti tehnologije, medicine i poslovanja. Kada nije "detektiv za bezbednost", ona putuje (i piše na svom blogu o putovanjima), igra se sa svojim mačkama i maratonski gleda kriminalne drame.